Blå Himlen Blues

Fotboll & Musik, samt en del annat.

Posörerna (Landslaget)

Jag har varit där förr och nu är det tid igen -ämnet svenska fotbollslandslaget ska behandlas i text. Det är svårt att lära sig älska detta lag och dess herrar. Mycket svårt.

Ett gäng halvdana snedsparkare och en superstar under en gapande ledare som hamnat flera pinnhål för högt i förhållande till sitt kunnande – nu håller de på att missa fotbolls-VM. Inte förvånad på något sätt, läsare med minne kan räkna upp diverse texter på denna bloggen som talat om detta tidigare; http://wp.me/p1zvG0-7j7v  eller http://wp.me/p1zvG0-7jaK ..

När vi gick från att vara ett fotbollslag till landZlag försvann egentligen allt som var trevligt, charmigt med SvFFs lag. Förr kunde vi på klassiskt svenskt sätt gå ut och välta storheter med hårt jobb och en alla-för-alla mentalitet. Numera uppträder man nonchalantare än CR7 och Mourinho tillsammans – helt utan grund dessutom. Det är ett lag i totalt sönderfall, nu har man börjat angripa domarna också, förra stadiet var att ge sig på journalister kring laget. Vi vet alla att nästa stadie innebär totalt inbördeskrig.. – bara att vänta ut. Frågan är bara vem och vad som ska utlösa det. Vem skjuter skottet?

Självklart kan laget ta sig till nästa sommars landslagsfest. Absolut. En bragdmatch mot Irland, borta och saken är winerbiff. Ok, sen väntar kvalspel med hemma & bortamöte.. Svårt, mycket svårt för ett lag som verkar ha svalt myten om sin egen storhet. Spela den fotboll som behövs och framförallt, tänka rätt i så många matcher kräver en helt annan attackplan på uppgiften än den som man följer nu. Hamrén och möget Allbäck visade i Euro2012 att de inte har något, absolut något som gör dem till ledare på denna nivå. Det kommer inte ändra sig framöver- snarare lär deras insatser ställa till det ännu värre. SvFF kommer dock inte agera – man gör inte så i fotbollsSverige. En förlängning av ledningens kontrakt ligger sannolikt närmare än sparken..

Det var mycket om försvar och straffar i eftersnacket- ja, som det skulle göra skillnad. Vän av fotboll undrade mest var mittfältet gjorde och varför de gjorde som de gjorde när något hände.. Hur kan ett sådant spel, eller icke-spel hända? Hur kan man bli så meningslösa? Ungern, borta i EM-kvalet var uselt. Detta var värre. Alaba & Harnik var trygga med boll, löpvilliga, effektiva, styrde sitt lag & ägde matchen. De spelade den fotboll som Hamrén lovade oss en gång i tiden- han skulle föryngra och spela attraktiv modern 4-2-3-1 fotboll.

När och hur slutar denna tragedi? – Hockeylandslaget tog guld efter en sunkig start i VM, fotbollen är annorlunda det är ingen liten turnering man kan spela hem efter 2-3 bra matcher, fotboll är en global sport och man måste ha ett grundspel, organisation, rätt mental laddning och kunskap för att ens ta sig till slutspel. Man vinner i längden. (Vi förlorar i längden, just nu..) Kanske Hamrén faktiskt är i fel sport? Den där frikyrkopastorstilen passar bättre i hockey eller sånt. Säga några nyckelord, som ”shining” och få ett slumpmål med sig och vinna knappt. – Håller någon gång i fotboll, i längden syns bara bristerna och till slut faller laget ner i gropen och där ligger man kvar.

 

Jag trodde på vinst igår. Jodå. Matchen var en sådan klassisk match vi vinner normalt. Ett lite upphåsat hemmalag, som egentligen inte är så bra och lite nederlagstipp på oss. Då brukar vi vinna. En uddamålsseger. Det brukar vara så, nu är det posörernas tid. -Den är annorlunda. Tyvärr.

thumb_1paLz1dWDGmlo9-ZFHXVbw

Written by Stefan Jonsson

8 juni, 2013 den 10:00