Blå Himlen Blues

Fotboll & Musik, samt en del annat.

Gråa Dagar (Elfsborg och lite till..)

Ni minns att Lennartsson ställde Anders Svensson utanför laget – och var inte så pigg på idén att ge veteranen nytt kontrakt? – Många trovärdiga munnar snackar nu om att det var det som gjorde guldtränaren arbetslös. Det stämmer säkert. Jag har inge anledning att uppfatta situationen i Borås annorlunda. IF Elfsborg har sedan länge varit synonymt med Anders Svensson FF. Hur smart detta är inför framtiden är svårt att sia om. Hur ska man få verksamheten att fungera framöver nu när mittfältsmotorn som inte längre håller tempo, ens i Allsvenskan ska vara lagets allt? Klubben dras ned med i den förre detta tillgångens fall. I det läget sparka tränaren pga att herr Svensson inte gillar honom verkar vara tämligen inavlat.

Den finns liknande exempel i stora fotbollsvärlden. Just nu kan hela jordklotet se hur något liknande spelas ut i Manchester United. David Moyes har problem med att få de gamla hundarna sitta som han vill. Att ställa om till en ny tränare, som kommer in och säger obekväma sanningar när man är över 35 år är tämligen omöjligt. Bättre att skapa oreda i truppen och försöka få bort den nye bossen, eller hur? Strunta i vad som är bäst för klubben på sikt och bara se sig själv. Tidens tecken.

Ja, det har väl varit likadant i alla tider, egentligen. När Bob Houghton kom till MalmöFF, berättas det, att han var väldigt noga med att förstå hackordningen i omklädningsrummet. Han som utländsk ungdom skulle vara ett lätt byte för de gamla meriterade spelarna om han gjorde fel med dem. Bob gick deras väg – för att få med dom på sin egen. Det lyckades och fusionen var en av svensk fotbolls mest lyckade någonsin. Ja, den mest lyckade. Faktum.

I vår Allsvenska är det ohyggligt svårt att bli av med spelare. Transfermarknaden är ytterst begränsad. Så Lennartssons sätt att få Elfsborg på hans väg, var kanske omöjlig. Ingen köper en snart 40årig långsam spelare med usel självkritik. Moyes kan däremot sälja iväg liknande trilskandes inventarier i sin trupp. Det jobbet är lite enklare. På det sättet. Nej, det vill till att båda sidor bjuder till, normeras med varandra, för att klubben ska kunna fungera på bästa sättet i nuet och i framtiden. Detta hände inte i Borås och jag tror helt klart att det är Elfsborg som är förloraren dessa gråa dagar som kommer. Lennartsson kan däremot dyka upp varsomhelst snart. Var så säkra.

Written by Stefan Jonsson

1 oktober, 2013 den 20:03

Publicerat i Allsvenskan, Fotboll