Blå Himlen Blues

Fotboll & Musik, samt en del annat.

Vapen & ammunition (Guldstrid och tränarkarusell 2013)

Hur gick det till? Hur i stort sett joggade MFF hem Allsvenskan 2013?

Ett väldigt lätt svar på frågan är att motståndet har varit – låt oss säga mediokert. Snäll ska man vara. Elfsborg, HIF, AIK och IFK Göteborg har visat upp en makalös förmåga att göra bort sig, vara usla när det gäller. MFF har också spelat under sin förmåga många gånger under säsongen (DIFx2 tex) men ändå snabbt stabiliserat ett sjunkande skepp. Något av ödets ironi är att den av MFF fansen hånade, odugligförklarade MLS-stjärnan Erik Friberg får vara guldmakare – två gånger om, dessutom. Friberg är ett guldvapen, ett typiskt sådant. I svensk fotboll är det spelare som han som stiger fram och avgör. Grovjobbare som kör ända in i duschen. Så kan det gå. Vi som alltid gillat Friberg, ända sen Häckendagarna för hans Championshipspelstil, har idag rätt kul åt vissa fans kappvändande – en svår sjuka på Swebank Stadions läktare.

Ja, det är inte riktigt klart – men inte lär IFKLångabollarpåTobbe eller HIF/AIK plötsligt bli ostoppbara vinnarmaskiner? Knappast. Det är rökt för dom. De föll på eget svärd. Detta lär framkalla en tränarkarusell utan motsvarighet i Allsvenskan. Ryktet går att Norling sagt upp sig, HIF, AIK, Kalmar och Elfsborg (hände redan igår!) lär byta tränare. Djurgården som kan ta sig upp på en 5e plats i årets serie är också ledigt inför nästa år, dessutom. Spekulationer om Norling i AIK, Backe i DIF, Hamren (!) i MFF nästa säsong pågår på många håll. Intressanta tankar och fantasieggande. Det lär kanske inte bli av alls, kanske allt bara lunkar på? Vad händer då? Det finns några veckor innan sparkarna kommer att gå och anställningsPK kommer att gå i gång, så det är en bra tid att fundera på vad som egentligen är bäst för respektive klubb.

Kanske blir det som i England just nu, nästa år här? De lag som behåller lagledning kan casha in på de andras omställningsproblem med nya regimer? Därför hade det kanske varit bättre att IFK LBPT hade vunnit Allsvenskan? Stahre lär sitta väldigt säkert.. IFK kunde kanske klara ett CL-kval med sin, för att vara snäll – ”klara taktik”, bättre än ett  förändrat &sönderköpt MFF? Det känns så ibland. IFKs problem här hemma är när de ska föra matcher, skapa spel. Något de slipper i ett CL-kval. Då är en primitiv tjongboll rätt bra att ha i vapenarsenalen. Har man dessutom gjort den till ett patent är det ännu bättre ammunition.

– En annan, stor faktor i hur det gick till när MFF vann guld 2013  – var när de bjöds på ammunition, helt gratis, av en mycket korkad bollmotare i IFKLBPT, som skulle ge sig ut i ett psyksnurr mot MFF i liveTV. Sällan har en spelare gjort snyggare självmål. Richard Dunne inräknad. Det är en sak att se Mourinho, AVB sitta och skicka psyksvärd genom rutan till varandra – en annan att göra det själv, eller hur Johan Alvbåge?

08s77-friberg-72

Written by Stefan Jonsson

1 oktober, 2013 den 06:28

Publicerat i Allsvenskan, Fotboll